Forskning och erfarenhet
Support och förberedelser gör skillnad
Forskning visar oss att om en födande kvinna känner sig stöttad - är det lättare för henne att slappna av och hon kommer att få en bättre upplevelse.
Om hennes partner eller förlossningscoach har förberett sig tillsammans innan förlossningen är det lättare att bli ett team under förlossningen. Självklart. Det är logiskt.
Födelseprojektet bygger på utökad forskning, böcker och Anna Wilsby Frisks egna erfarenheter från mer än 350 förlossningar samt över 67 000 deltagare sedan den första kursen i februari år 2001.
Evidensbaserade verktyg och strategier
Födelseprojektet (AnnasProfylax i Sverige) har utvärderats i flera större studier. Flera regioner i Sverige har i mer än tio år certifierat sina läkare och barnmorskor med The Birth Project-verktyg.
Studier har visat att föräldrar känner sig mer självsäkra och förväntansfulla efter att ha gjort The Birth Project. Kvinnor som använder den medvetna adaptiva andningen, mental fokus och avslappning under förlossningen behöver mindre ingrepp och bedövning.
Det finns inga garantier, men om vi kan hjälpa kvinnan att andas, slappna av, byta ställning och behålla sitt mentala fokus under förlossningen, minskar vi risken för komplikationer och behöver mindre ingrepp.
Studier och länkar
Bakgrund
I februari 2001 genomförde Anna Wilsby Frisk sin första Birth Project-kurs (tidigare kallad AnnasProfylax).
Utbildningsföretaget "Profylaxgruppen i Sverige AB" bildades följaktligen i april 2003. Ordet "profylax" betyder förebyggande och proaktiva åtgärder. Utbildningen som ges är en kombination av gamla och nya tekniker och förhållningssätt, med fokus på parets egna strategier och samarbete. Dessa sammanfattas i fyra teman i kursen:
* Andas och knuffar
* Massage och avslappning
* Mentala verktyg och strategier
* Partnerns roll och samarbete.
En anledning till att psykoprofylax tappade mark i slutet av 1980-talet var risken för hyperventilering. För Anna Wilsby Frisk har det varit avgörande att ständigt studera och lära sig för bästa möjliga resultat. Hennes kurser och leveranser har följts upp med undersökningar för att bedöma effektiviteten. Anna Wilsby Frisk har deltagit i över 350 leveranser och dessa erfarenheter, i kombination med ett flertal kurser, bidrar till en ständig utveckling och förbättring av konceptet. Anna Wilsby Frisk och Profylaxgruppen har sedan starten valt att vara transparenta med kursinnehållet och låta sig studeras i olika forskningsrapporter och masteruppsatser. Målet är att bidra till så många positiva förlossningsupplevelser som möjligt och skapa en evidensbaserad verktygslåda för både föräldrar och vårdpersonal.
Många tillskriver framgången till det pedagogiska förhållningssättet, enkel information och individuell, praktisk coachning. Syftet med interaktiv pedagogik är att nå och inspirera alla typer av blivande föräldrar, oavsett kunskapsnivå, spänningsnivå, rädsla eller lugn.
I en studie från Karolinska Institutet (Stockholm, 2018), som jämför The Birth Project/AnnasProfylax med mindfulness, observerades ett minskat behov av medicinsk smärtlindring, såsom epiduralbedövning, och en lägre andel kejsarsnitt.
En studie om profylax av Susanne Wennerström (Skåne, Åhus) 2018
Efter att ha blivit instruktör i Birth Project blev sjuksköterskan/barnmorskan Susanne Wennerström intresserad av partnerns roll. Att observera nyvunnen förtroende för partners efter AnnasProfylax-kurser ledde till en studie med djupintervjuer av 12 par, som gav röst åt båda parter. Resultaten kommer snart att publiceras i en vetenskaplig tidskrift.
Förstagångspappers erfarenheter av föräldrautbildning, förlossning och första året som pappa - Magisteruppsats av barnmorskan Åsa Premberg (Göteborgs universitet)
Åsa Premberg studerade fäders deltagande i föräldrakurser och dess effekter på förlossningen och faderskapets tidiga dagar. I sammanfattningen står det: Gemensam förberedelse stärker föräldraparet! Det är allt vanligare att båda föräldrarna förbereder sig genom att gå en kurs innan barnets födsel. Men många pappor säger sig vara där enbart för mamman. Åsa Premberg forskade om hur pappor upplever mödravårdens föräldrakurser och fann att deras engagemang i förberedelser ökar deras deltagande i förlossningen och efteråt.
Erfarenheter av att använda AnnasProfylax under förlossningen - Magisteruppsats, Högskolan i Borås, av Anna Nyberg och Charlotta Thomasson Profylaxverk.
Tio par som deltar i en nyligen publicerad studie utförd av två blivande barnmorskor vittnar om mer kontroll, närvaro, smärtlindring genom fokus, ökad självkänsla och partnerstöd. Läs hela studien här.
"Det här är förmodligen det bästa jag har gjort i mitt liv" - Kvalitativ intervjustudie med kvinnor om deras erfarenhet av psykoprofylax i samband med förlossning, av Maria Riström och Johanna Öhrman (Mälardalens högskola Eskilstuna Västerås) 2015
Trender inom förlossningen har skiftat mellan så kallad naturlig och medikaliserad förlossning under det senaste seklet. Psykoprofylax växte fram i Sverige på 1970-talet men försvann från föräldragrupper. På senare år har psykoprofylax återuppstått. Kvinnors förlossningsupplevelser påverkas av olika faktorer och olika copingstrategier kan användas under förlossningen. Syfte: Att utforska och beskriva kvinnors upplevelser av att förbereda förlossning och föda barn efter att ha gått en psykoprofylaxkurs. Även att utforska och beskriva kvinnors erfarenheter av stöd från barnmorskor som utövar psykoprofylax.
Metod: Studien hade en kvalitativ, induktiv ansats, innefattande sju intervjuer med huvudsakligen öppna frågor. Materialet analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys.
Resultat: Analysen avslöjade fyra kategorier: Barnmorskan som en betydelsefull person, Att skaffa verktyg för förberedelse av förlossningen, Kursen bidrar till att hantera strategier och att skaffa sig oumbärlig kunskap.
Slutsats: De flesta kvinnor upplevde att barnmorskorna de träffade saknade stöd gällande psykoprofylax. Kvinnor ansåg att psykoprofylaxkursen gav positiva verktyg för förberedelser för förlossningen och copingstrategier under graviditet och förlossning. Kvinnors förväntningar på kursen uppfylldes och den var av stort värde för dem.
TUFF Project (Träning och utbildning för föräldrar): Malin Bergström PhD och professor Ulla Waldenström, 2011
TUFF-projektet syftar till att utvärdera en ny modell för föräldrautbildning med fokus på förberedelse för förlossning och psykoprofylax. Det är en randomiserad kontrollerad studie som jämför en kontrollgrupp med standardutbildning för föräldrar med en grupp med psykoprofylaxträning.
Studien visade bland annat en lägre andel akuta kejsarsnitt i gruppen högutbildade kvinnor och att oroliga och arbetsrädda pappor blev lugnare efter att ha gått en föräldrautbildning med psykoprofylaxutbildning.
Snabbsökningsstudie visar 94 % nöjdhet med profylax i Halland I norra och mellersta Halland har man sedan 2011 arbetat med att införa profylax i hela vårdkedjan.
Konceptet som ligger till grund för utbildningen är AnnasProfylax. En undersökning gjord i regionen visade att 94 % är mycket nöjda eller nöjda med profylax som smärtlindring
Sammanfattningsvis fortsätter pågående forskning inom obstetrik att ge värdefulla insikter om olika aspekter av förlossningen, i syfte att förbättra resultat och upplevelser för kvinnor under förlossning och förlossning.
Undvika komplikationer under födseln
Forskning har visat att vissa ingrepp, såsom kontinuerligt stöd under förlossningen, kan bidra till att minska risken för komplikationer under förlossningen. Studier har visat att kontinuerligt stöd från en doula eller en utbildad professionell kan leda till en minskning av sannolikheten för kejsarsnitt, användning av smärtstillande mediciner och behovet av pincett eller vakuumextraktion.
Vikten av att förbereda och öva före födseln för ett bättre resultat
Förberedelser och övningar före födseln, inklusive förlossningskurser och prenatala övningar, har associerats med förbättrat moderns självförtroende, bättre hanteringsstrategier under förlossningen och en mer positiv förlossningsupplevelse överlag.
För- och nackdelar med epiduralen
Epiduralbedövning är en vanlig metod för smärtlindring under förlossningen. Forskning tyder på att även om epiduraler ger effektiv smärtlindring, kan de vara förknippade med längre förlossning, en ökad risk för instrumentell vaginal förlossning och en högre sannolikhet för feber under förlossningen. Det är dock viktigt att notera att individuella erfarenheter av epidural kan variera, och Beslutet att använda epiduralbedövning bör baseras på en grundlig diskussion mellan kvinnan och hennes vårdgivare.
Vikten av stöd under födseln för kvinnan
Studier har visat på de betydande fördelarna med kontinuerligt stöd för kvinnor under förlossningen. Detta stöd kan komma från en partner, familjemedlem, vän eller en doula. Forskning pekar på att kontinuerligt stöd kan leda till kortare förlossningar, minskad användning av smärtstillande mediciner och en överlag mer positiv förlossningsupplevelse för kvinnan.
Bästa positionerna under tryckfasen för att undvika riva
Forskning har undersökt inverkan av olika förlossningspositioner på perineala resultat. Studier har föreslagit att upprättstående positioner, som att sitta på huk, ligga på sidan eller vara på händer och knän, kan minska risken för allvarligt perinealt trauma jämfört med litotomipositionen (som ligger på rygg med benen upphöjda)
Fortsättning följer!