Anna Bäckman
Barnmorska på Östra Sjukhus förlossning:

"För mig innebar Anna Wilsbys hospitering att jag fick se att det går att använda både andnings- och massage-tekniken även då kvinnan inte tränat själv innan. Nu använder jag massage och andning under i stort sett varje förlossning på ett eller annat sätt och jag tycker att det har förändrat mitt sätt att arbeta och tänka på hur jag själv kan hjälpa kvinnan att slappna av."
 

Utbildning på plats!
Aktiv hospitering på klinik

Utbildning på plats är en mycket effektiv form av kunskapsöverföring, kanske den mest effektiva. På våra seminarier förmedlar vi information och inspiration. Utbildning på plats, som vi även kallar ”aktiv hospitering”, hjälper personalen att börja använda teknikerna i praktiken. Under årens lopp har vi sett att många uppskattat och inspirerats av våra seminarier men att det sedan kan vara svårt att använda teknikerna i det praktiska arbetet på förlossningen. Förändring tar tid, gamla beteenden kan vara svåra att ändra. Genom att våra instruktörer ”går före” och visar vägen med födande par överbryggas den känsla av osäkerhet som ofta ligger till hinder för det nya sättet att agera.

Värdet av aktiv hospitering

  • Utbildningen sker på arbetsplatsen - inget bortfall för personal pga utbildningsdag eller kostnad för vikarier.
  • Teknikerna i praktiken - instruktören utbildar genom att visa allt i verkligheten
  • Ingen "teori", bara praktik - lättare att ta till sig genom att uppleva, jämfört med att höra berättas om.
  • Arbetsplatsen får interna ambassadörer
  • Uppleva profylaktiskt arbete i vardagen

Stödet viktigast

I Ulla Waldenströms stora KUB-studie (2000 deltagande mammor) visade resultaten att, det mammorna upplever som det viktigaste för en positiv förlossningsupplevelse, är ett aktivt stöd av personalen. I andra hand av sin partner. Först på nionde plats kommer bedövning. Vår erfarenhet är att detta stämmer överens med verkligheten. En mamma som upplever att hon får ett aktivt, närvarande stöd från sin omgivning går in i sitt födande på ett fint sätt och behovet av yttre smärtlindring minskar dramatiskt. Här behöver mer forskning göras då vi i vårt eget arbete även ser positiva effekter på antalet kejsarsnitt och andra komplikationer.

Några röster från personal och föräldrar

Under hösten år 2008 genomfördes vår seminarieserie i kombination med utbildning på plats på Sahlgrenska/Östras förlossningsklinik i Göteborg. Här några röster från personalen som deltog.


”Personalen är helt "salig" efter de 3 grundseminarierna. Vi skulle kunna skriva en hel dagbok om julens förlossningar med ansiktsmassage, knäpress, höftpress, lotusblommeförlossning, massage och riktig SPA känsla i vårt lilla badrum…”

Gunilla G normalen SU/­Östra


”Jag har själv gått profylaxkursen och kan andningstekniken, men har alltid trott att det bygger på att den födande själv tränar oc­h förbereder sig mycket. Den födande som jag hade hand om under Annas hospitering kunde med hjälp av massage och andning klara sig till dess hon var öppen 5-6 cm utan annan smärtlindring. Hon kunde ta vara på pausen mellan värkarna, och slappnade av bättre än hon gjort innan. Hon uttryckte efteråt att hon kände sig väl omhändertagen och var mycket nöjd med sin förlossning. Tack så mycket!”

Anna Bäckman, Barnmorska Östra sjukhus förlossning


”Intressant att se hur en erfaren profylaxinstruktör arbetar med lite svårare fall. I mitt fall hade jag hand om ett invandrarpar som ej gått kursen. Talade mycket bristfällig svenska. Roligt att se att språksvårigheter inte behöver vara ett hinder. I detta fall lärde sig mannen att massera och styrka över sin kvinna. Paret som från början var ganska långt ifrån varandra, kom istället mycket nära varandra. Traditionellt kan man se att dessa kulturer inte brukar massera och hjälpa sin kvinna på det viset.”

Karin Malmström, Barnmorska Östra sjukhus förlossning


"Vi vill tacka dig hur mycket som helst för den fantastiska coachningen under förlossningen på Mölndal den 5 nov 2008. Värkarna stannade av hemma dagen innan och det var ju super så att vi fick komma den dagen du var på plats i stället! Jag skryter lite när jag berättar hur bra det gick med andningen o avslappningen och att vi fick träffa just DIG! Det tog ett par timmar till sedan du gått men allt gick bra och kl 19.16 kom en liten fin kille ut på endast 2635 gr och 48 cm lång. Han mår nu fint och har sugit på bra så han väger redan drygt 3000 gr - inte illa!"

Eleonor o Mattias Ackeby, nyblivna föräldrar


Praktisk information

En av våra erfarna instruktörer går under ett eller flera pass med på förlossningen. Chefsbarnmorskan/Instruktören informerar under personalgenomgången hur utbildningen går till. I möjligaste mån går instruktören med all personal och besöker alla föräldrar som finns på plats. Målet är att få paret att samarbeta på ett bra sätt och att inspirera personalen att börja använda de tekniker som finns i konceptet AnnasProfylax.

Kontakta oss!

Välkommen med dina frågor kring upplägg och offert via mail till Anna Frisk eller ring oss på kontoret: 08 - 758 02 10.


ProfylaxGruppen
Mariatorget 1C
118 48 Stockholm
Telefon: 08-758 02 10
Vill ni också få en bra början på föräldraskapet?

Vill du få vårt nyhetsbrev - anmäl dig här:

Jag godkänner att min e-postadress lagras hos Profylaxgruppen.

 

Följ oss på facebook Gilla oss på facebook

Kurslokal
Katarinavägen 19, 2tr i Stockholm
(ATP Ateliers lokaler)

Postadress
Arkitektvägen 47
168 32 Bromma

Tel: 08-758 02 10   
Epost: kurser@profylaxgruppen.com

Vi nås säkrast på telefon mån-fre mellan kl 09.00-12.00. Din kursledares mobilnr hittar du på boknings-bekräftelsen.