Föda med Doula

Ordet Doula kommer ursprungligen från grekiskan och betyder "hjälpkvinna". En Doula är i regel en ”vanlig” mamma som är särskilt intresserad av att stödja kvinnor och par som ska föda barn. Du behöver inte ha gått en utbildning för att vara doula, men det är något vi varmt rekommenderar.

Det finns flera olika doulautbildningar, vår egen doulautbildning börjar helgen 9-10 oktober 2021 (se alla datum längre ner och hör av dig till kurser@profylaxgruppen.com  så får du vet mer).

De doulor som vi rekommenderar har alla deltagit vid flera förlossningar och gått AnnasProfylax Grundkurs förutom en doulautbildning.

Fanny Falkman är en erfaren doula som genomgått AnnasProfylax Doulautbidlning:

"Skälen till att anlita en Doula vid förlossningen kan vara flera. Eftersom barnmorskan inte kan närvara hela tiden under förlossningen kan det kännas tryggt att ha en person närvarande som både har egen och professionell erfarenhet av att föda barn.

Doulans roll är inte att ersätta partnern utan fungerar som ett extra stöd och tillgång för både den födande kvinnan men även hennes partner. Många gånger kan doulans roll vara att stödja partnern så att han/hon kan slappna av och på ett bättre sätt finnas till för den födande kvinnan. Det kan vara perfekt att vara tre som delar på uppgiften. En kan massera medan den andra håller koll på tiden till exempel ."

Undersökningar visar att vid förlossningar där mamman haft en doula uppstår färre komplikationer som t ex kejsarsnitt, sugklocka och tång. I dagens ofta ansträngda förlosssningsvård har doulan blivit alltmer efterfrågad - längtan efter ett nära och kontinuerligt stöd är stor och kan du som förälder inte vara säker på att barnmorskan kan vara vid din sida är det skönt att ha med sitt eget.

Varför doula? Emma berättar:


"Att föda barn är alldeles för stort, smärtsamt och fantastiskt för att bara låta det bli som det blir. Man måste acceptera att det är ett arbete, det kräver en enorm insats, lika bra att förbereda sig så gott det går och styra över det man kan styra över. Ett sätt att styra över det är ju just att välja ytterligare en person som ska närvara under förlossningen, all övrig förlossningspersonal blir man ju bara tilldelad på vinst och förlust.I efterhand kan jag inte förstå att jag överhuvudtaget hade några tvivel över att ha en doula med under förlossningen, jag känner bara en enorm tacksamhet över att min förlossning blev så grymt fantastisk som den blev, utan Adam och Fanny hade det inte varit möjligt!"

Personkemin viktig

Doulor är alla olika och personkemin är väldigt viktig – trivs ni tillsammans? Om ni funderar över att ha med en doula är det bra att träffa ett par stycken och känna efter.

Hitta en doula

Genom ProfylaxGruppen kan du få kontakt med flera doulor utbildade av oss. Doulaverksamheten är frikopplad från vår kursverksamhet varför du behöver kontakta den doula du är intresserad av separat och via mail som finns i vårt doularegister. Doulan står till förfogande 14 dagar före beräknad datum och fram tills dess att bebisen är född.

Organisationen doulor i skandinavien (ODIS) kan erbjuda många. Likaså har Föda Hemma-föreningen många listade doulor.

__________________

AnnasProfylax doulautbildning hösten 2021

Att arbeta som doula (hjälpkvinna vid förlossningen) är bland det mest berikande du kan göra. Med din kunskap och närvaro hjälper du mamman/paret att hitta sin egen inneboende kraft, samtidigt som du får en möjlighet att växa som människa. Här är datumen för kommande utbildning.

Block 1: 9-10 oktober 2021 kl 09.00-16.00

Block 2: 30-31 oktober 2021 kl 09.00-16.00

Block 3: Läggs efter praktikförlossningarna

Plats: Karlaplan 9B/Smedjan i Stockholm

Det här är en utbildning som inte bara lär dig verktygen för att ge stöd med dina händer, din röst och andning, utan även hur du coachar i utmanande situationer, hur du får med dig partnern och får ett bra samarbete med personalen.


Vi går igenom olika förlossningsförlopp, hur olika människor fungerar och hur du kan behålla ditt lugn oavsett yttre omständigheter. Doulautbildningen kommer hjälpa dig att känna dig lugn och fokuserad och förstå hur du  behöver agera i olika situationer.

Förutom de mentala och fysiska verktygen går vi igenom exakt hur du genomför och vad som är viktigt att ha med i dina möten med föräldrarna. Du kommer få mallar för avtal, för mötena före och efter förlossningen.


Anna Wilsby Frisk hjälper dig att hitta föräldrar för din praktik. Innan du får din certifiering behöver du ha varit med på två förlossningar. Sista blocket ligger efter dessa.

Med en certifiering från AnnasProfylax Doulautbildning kommer du känna dig stolt och trygg inför kommande uppdrag.


Välkommen att höra av dig till kurser@profylaxgruppen.com  eller direkt till Anna på anna.frisk@profylaxgruppen.com  för priser  och mer information.

Välkommen!

Vill ni också få en bra början på föräldraskapet?

Vill du få vårt nyhetsbrev - anmäl dig här:

Jag godkänner att min e-postadress lagras hos Profylaxgruppen.

 

Följ oss på facebook Gilla oss på facebook

Kurslokal
Katarinavägen 19, 2tr i Stockholm
(ATP Ateliers lokaler)

Postadress
Arkitektvägen 47
168 32 Bromma

Tel: 08-758 02 10   
Epost: kurser@profylaxgruppen.com

Vi nås säkrast på telefon mån-fre mellan kl 09.00-12.00. Din kursledares mobilnr hittar du på boknings-bekräftelsen.